Tot wel 50% korting
Vanaf 75,- gratis verzending binnen NL
14 dagen ruilen en retourneren

Antifouling: wat is het en waarom heb je het nodig?

Als bootbezitter wil je ervoor zorgen dat je vaartuig in topconditie blijft. Antifouling kan daarbij helpen. Maar wat is antifouling precies en waarom heb je het nodig? In deze blogpost leggen we het allemaal uit.

Wat is antifouling?

Antifouling is een beschermende coating die speciaal is ontworpen om onder de waterlijn van boten te worden aangebracht. Het bevat bioactieve stoffen die oplosbaar zijn in water en een afschrikkende werking hebben op verschillende soorten aangroeivormende organismen, zoals algen. Het gebruik van antifouling helpt de levensduur van je boot te verlengen door het voorkomen van schade en vermindert de noodzaak van regelmatig onderhoud.

Waarom heb je antifouling nodig?

Antifouling heeft verschillende voordelen. Het voorkomt bijvoorbeeld dat er aangroei ontstaat op de romp van je boot, wat kan leiden tot verlies van vaarsnelheid en een hoger brandstofverbruik. Bovendien kan aangroei de romp beschadigen en zo de levensduur van je boot verkorten.


Onderwaterschip zonder antifouling


Onderwaterschip zonder antifouling

Verschillende soorten antifouling

Er zijn verschillende soorten antifouling verkrijgbaar, zoals zelfslijpende antifouling en harde antifouling. Welke antifouling je het beste kunt gebruiken, hangt af van verschillende factoren, zoals het type schip, het vaargebied en de vaarsnelheid. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook schonere alternatieven zoals biocidevrije antifouling producten, folies (finsulate) en Fouling Release systems op basis van siliconen.

Zelfslijpende antifouling

Bij Zelfslijpende antifouling lost de verf geleidelijk op, waardoor de biociden aan de oppervlakte komen. Deze antifouling slijt gedurende het seizoen, waardoor je in de winter een nieuwe laag kunt aanbrengen zonder dat je een enorme laagdikte opbouwt op je onderwaterschip. Deze antifouling is ideaal voor zeilschepen en langzaam varende motorschepen. De Hempel Classic 71220 en de Epifanes Foul-Away zijn voorbeelden van zelfslijpende antifoulings.

Harde antifouling

Harde antifouling bestaat uit niet-wateroplosbare bestanddelen die het product slijtvast maken. Dit product bevat veel actieve bestanddelen die dicht op elkaar zitten, zodat er altijd deeltjes aan de oppervlakte zitten. Deze antifouling is zeer geschikt voor snel varende motorboten en boten die vaak droog gestald staan. Je kunt deze antifouling tussentijds schuren en polijsten, zodat je altijd een glad onderwaterschip hebt. Na verloop van tijd zul je de opgebouwde antifouling lagen moeten verwijderen voordat je een nieuwe laag kunt aanbrengen. Een harde antifouling kan vaak niet over een zachte antifouling worden aangebracht. In dit geval zul je eerst een primerlaag moeten aanbrengen. Voorbeelden van harde antifoulings zijn Hempel Hard Racing Xtra 7666C en International Interspeed Extra .

Finsulate Folies

Finsulate folie is een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van aangroeiwering. In tegenstelling tot traditionele antifouling coatings, worden deze folies op de romp van het schip aangebracht als een soort sticker. Finsulate folies zijn gemaakt van een hoogwaardig polymeer materiaal met een speciale textuur die aangroei van organismen op de romp van het schip probeert te voorkomen. De textuur van de folie verstoort de hechting van algen en andere organismen in theorie, waardoor ze niet aan de romp kunnen hechten.

Biocidevrije alternatieven

Er zijn verschillende biocidevrije onderwatercoatings op de markt die een alternatief bieden voor traditionele antifouling, zoals Hempel Hempaspeed en Epifanes kopervrije onderwatercoating . Deze coatings maken gebruik van fysische barrières om aangroeivormende organismen te voorkomen. De Hempel Hempaspeed maakt bijvoorbeeld gebruik van Hydrogel technologie, waardoor de coating een glad oppervlak krijgt waarop aangroei zich niet kan hechten. Het voordeel van deze biocidevrije coatings is dat ze geen milieu belastende stoffen afgeven aan het water en daarmee milieuvriendelijk zijn.

Fouling Release Systems

Het Fouling Release systems is een coatingtechnologie die speciaal is ontworpen om de ophoping van zeeorganismen op de romp van schepen te voorkomen. De coating is gebaseerd op siliconen en heeft een glad oppervlak dat voorkomt dat zeepokken, algen en andere organismen zich hechten aan het schip. Het Fouling Release System van bijvoorbeel Hempel is ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid en voldoet aan de strengste milieunormen. Het is een innovatieve oplossing voor de scheepvaartindustrie om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verlagen, terwijl het tegelijkertijd de impact op het milieu vermindert.


Onderwaterschip met antifouling voor het afspuiten


Onderwaterschip met antifouling na het afspuiten

Het kiezen van de juiste antifouling

Bij het kiezen van de juiste antifouling is het belangrijk om rekening te houden met het type schip, het vaargebied en de vaarsnelheid. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het wisselen van antifouling vaak een primer vereist en dat oude verflagen goed moeten worden verwijderd om onthechting te voorkomen.

Het vaargebied: Bij het uitzoeken welke antifouling het beste is voor jouw boot is het belangrijk om na te gaan op wat voor water je vaart. Vaar je op zout of op brak water dan is het verstandig om niet voor een biocide vrije antifouling te gaan. Vaar je op zoet water dan is een biocide vrije antifouling geen probleem. Wordt er vaak gevaren op sterk stromend water dan adviseren wij voor de zelf slijpende antifouling de Hempel Mille NCT of de Hempel Mille Xtra. Ook kan er voor een harde antifouling zoals International Interspeed Extra worden gekozen als je op sterk stromend water vaart.

Snelheid: Vaar jij vaak boven de 8/10 knopen? Dan is het verstandig om te kiezen voor een harde antifouling. Kies je in dit geval voor een zachte antifouling dan zal deze sneller slijten waardoor je deze vaker moet aanbrengen.

Trailer: Vervoer jij je boot vaak of ligt de boot vaak droog (bijvoorbeeld op een bootlift)? Dan kan je het beste kiezen voor een harde antifouling.

Conclusie

Antifouling is een belangrijke coating voor onder de waterlijn van je boot. Het helpt om aangroei te voorkomen en zo de vaarsnelheid en het brandstofverbruik op peil te houden. Door de juiste antifouling te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen, kun je ervoor zorgen dat je boot in topconditie blijft.