Antifouling

April 9, 2021

Antifouling

Wat is antifouling?
Antifouling is een coating voor onder de waterlijn waarin bioactieve materialen, gifstoffen verwerkt zijn die oplossen in water. Deze gifstoffen zijn dodelijk voor aangroeivormende organismen zoals bijvoorbeeld algen.

Antifouling voorkomt o.a.. het verlies van vaarsnelheid en het verhogen van het brandstof gebruik. Er zijn verschillende types antifouling verkrijgbaar.

Hordt tegen indringen van vocht beschermd door een gelcoat. Deze gelcoat is niet 100% waterdicht en door een constante waterbelasting kan er dus vocht binnendringen in het laminaat. Gelcoat wordt naarmate het ouder wordt steeds poreuzer waardoor de bescherming steeds minder wordt.

Zelfslijpende Antifouling Bij deze antifouling loste het hars heel geleidelijk op en zo komen de biocides aan de oppervlakte. Gedurende het seizoen slijt je antifouling zodat je in de winter een nieuwe laag kan aanbrengen zonder dat je een enorme laagdikte opbouwt op je onderwaterschip. Zelfslijpende antifouling wordt vaak toegepast op zeilschepen en minder snel varende motorschepen.

Harde Antifouling Een harde Antifouling bestaat uit niet wateroplosbare bestanddelen di het product slijtvast maken. Dit product bevat veel actieve bestanddelen die erg dicht op elkaar zitten zodat er altijd deeltjes aan de oppervlakte zitten. Deze antifouling is zeer geschikt voor snel varende motorboten. Ook wanneer de boot vaak droog gestald staat is een harde antifouling vaak de beste optie. Een harde antifouling kan je tussentijds ook schuren / polijsten zodat je altijd een glad onderwaterschip hebt. Na verloop van tijd zul je de opgebouwde antifouling lagen moeten verwijderen voordat je een nieuwe laag kunt aanbrengen. Een harde antifouling kan vaak niet over een zachte antifouling aangebracht worden. In dit geval zul je eerst een primerlaag moeten aanbrengen.

Het kiezen van de juiste antifouling…. Bij het kiezen van de juiste antifouling moet je rekening houden met het type schip, het vaargebied, de vaarsnelheid en het huidige verfsysteem. Om van antifouling te wisselen is er vaak een primer nodig Veel voorkomende problemen op een onderwaterschip zijn vaak onthechting van oude verflagen door te hoge laagdiktes of slechte voorbehandeling. Indien dit het geval is moet je alle oude lagen verwijderen en het onderwaterschip van een nieuw systeem voorzien. Er zijn voor stalen, polyester en houten schepen verschillende systemen te krijgen.