Jachtlakken.nl is ontstaan uit een passie voor Antifouling. Antifouling is een verzamelnaam voor maatregelen die genomen moeten worden om er voor te zorgen dat aangroei van algen, mosselen en micro-organismen zich hechten onder het wateroppervlak aan de romp van een schip. Het is dus een aangroei werende verf die wordt aangebracht op het onderwaterschip.

Antifouling voorkomt o.a.. het verlies van vaarsnelheid en het verhogen van het brandstof gebruik. Er zijn verschillende types antifouling verkrijgbaar.

Ieder schip dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei van wieren en schelpen op het onderwaterschip. Om dit te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken is het noodzakelijk om het onderwaterschip in de Antifouling te zetten. Het zorgt er voor dat micro-organismen zich niet aan het schip kunnen hechten. Bijna alle antifoulings bestaan uit een verf waar biociden en aangroei werende middelen zijn toegevoegd. Er zijn harde en zachte antifoulings.

Een harde antifouling bestaat uit een onderwaterverf die na contact met water langzaam biociden loslaat. Op een gegeven moment zijn de biociden opgelost of uitgewerkt en blijft er alleen een verflaag over. Als je telkens antifouling aanbrengt komt er een nieuwe verflaag overheen die je er na verloop van tijd af zal moeten schuren. Harde antifouling is vooral geschikt voor snelle schepen. Ook schepen die geregeld droogvallen zullen voor een harde antifouling kiezen. Ook schepen die vaak op een trailer staan kunnen het beste met harde antifouling geschilderd worden.

Zachte antifouling is een zelf slijpende onderwaterverf die telkens een dun laagje afslijpt. Na verloop van tijd verdwijnt de antifouling dus vanzelf. Het voordeel is dat je niet een dikke laag verf op je onderwaterschip krijgt. Maar het betekent wel dat je ieder jaar de romp opnieuw moet schilderen met antifouling. Zachte antifouling wordt meestal aangebracht op langzaam varende schepen.