Tot wel 50% korting
Vanaf 50,- gratis verzending binnen NL
14 dagen ruilen en retourneren

Osmose

April 9, 2021

Osmose
Wat is osmose?
Osmose is een natuurkundig proces dat zich kan voor doen in het polyesterlaminaat van schepen en ontstaat als water ( moleculen ) het laminaat binnen dringt en gaat reageren met het in het laminaat aanwezige chemische stoffen.

Deze chemische stoffen kunnen bijvoorbeeld niet volledig uitgeharde harsen of bindmiddel zijn. Hierdoor ontstaat er opnieuw een reactie waardoor er spanning in het laminaat ontstaat.
Het gevolg hiervan is dat er blaasvorming ontstaat waardoor de gelcoat loslaat van het laminaat.

Hordt tegen indringen van vocht beschermd door een gelcoat. Deze gelcoat is niet 100% waterdicht en door een constante waterbelasting kan er dus vocht binnendringen in het laminaat. Gelcoat wordt naarmate het ouder wordt steeds poreuzer waardoor de bescherming steeds minder wordt.

Osmose kan voorkomen ( deels ) worden door ’s winters het schip op de kant te stallen en door een “waterdicht“ epoxycoating systeem aan te brengen, een epoxycoating systeem is beter waterdicht dan een gelcoat. Bij nieuwe schepen is het verstandig om direct een osmose preventief epoxycoating systeem aan te brengen.

Osmose wordt niet alleen veroorzaakt door water van buitenaf, het kan ook binnendringen door dat er water in de bilge staat. Het is dit verstandig om de bilge van het schip goed droog te houden.

Je kunt osmose vaak herkennen aan blaasvorming op de romp. Wanneer je zo’n blaas openmaakt ruik je vaan een zure lucht, ook voelt dit vocht vaak vettig aan. Een blaas hoeft niet altijd het gevolg van osmose te zijn. Het is verstandig bij deze constatering een expert te raadplegen en professioneel advies in te winnen.

Als er bij uw schip osmose is vastgesteld heeft een epoxycoating behandeling pas zin als de gelcoat is verwijderd en al het vocht / zuur uit het laminaat is verdwenen. Het laten drogen van het laminaat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld infrarood, onder vacuüm en op de natuurlijke manier.